Kurumsal kimlik nedir, kurumsal kimlik tasarımı nasıl yapılır?
Kurumsal kimlik iki şekilde anlatılabilir. Biri firmanın iletişimsel karakteri, tavrı ve tepkilerinin bütünüdür. Diğeri de bizim konumuz olan firmanın fiziksel yüzüdür.
Bu yüz logo, logotip, yazı karakterleri, kartvizitten başlayan çeşitli basılı kağıtlara, renklere, desenlere varan bir çeşitlilikte grafiklere dayanır. Bu grafikler 3 boyutta tabela, mimari cephe, iç mimari, mobilya ve aksesuarlar ile entegre bir dünya sunar tüketiciye. Bu firmanın pazarlama ayağı için gerekli görsel bir dildir.
Kurumsal kimlik reklam materyalleri oluşturmak kadar mağazacıkta özellikle de zincir mağaza ve franchise veren firmalarda önemli bir hal alır.Kurumsal kimlik kitapları veya rehberleri hazırlanır, zincir mağaza ya da şube standartları belirlenir, franchise dosyaları tasarlanır. Bu tasarımlar ve dosyalar kurumun 2 ve 3 boyutlu görsel kimliğini enine boyuna tanımlar ve gerekli yerlerde doğru bir şekilde uygulanmasına rehberlik ederler.
Kurumsal kimlik tasarımı isim bulmakla başlar, tabi öncesinde firma karakterini ve hedef kitlesini belirler ve çıkarılan hedefe yönelik tasarımlar yapılır. İsim bulmayı logo ve veya logotip çalışması takip eder. Renkler, yardımcı renkler, yardımcı desenler derken, kartvizit, antetli kağıt, fatura, dosya, defter vs. diye uzayan bir baskı listesi tasarlanır. Tüm bunların nasıl kullanılacağı kurumsal kimlik kitapçığında tanımlanır, standartları belirlenir, yanlış uygulamaların önüne geçilir. Aynı süreç mağaza, şube, ofis hatta fabrika tasarımında da geçerli olacaktır. Beton bir yapının bir karakter sahibi olması için yapılan tüm tasarım eylemlerine kurumsal kimlik öğeleri de eklenir ve mimari karakter kurumsal kimliğe uygun şekilde yorumlanarak geliştirilir.
Franchise, zincir mağazacılık ve şube tasarımları söz konusu olunca tasarımın birçok defa aynı standartlarda uygulanabilir olması önemli hale gelir. Bunu sağlamak için aynı kurumsal kimlik rehberi gibi bir şube veya bayi standartları kitapçığı, franchise standartları dosyası gibi detaylı içeriğe sahip dokümanlar hazırlamak gerekir. Tabela ailesinden dış cephe tasarımına, iç mimariden mobilyalara, zemin kaplamasına, aydınlatmaya, ürün teşhirine, hizmet sunumuna kadar bir çok detayın tanımlandığı, farklı dükkan veya ofis alanlarına nasıl uyarlanacağı, tüm bu malzemelerin nasıl imal edileceği veya satın alınacağı bu dosyalar ile tanımlanır. Bu dosya ile her datış veya hizmet noktası aynı standartlarda dekore edilebilir. Özellikle de aynı mimar veya aynı müteahhit tarafından üretilemeyecek mağazalar için bu kitaplar zorunludur. Yine de uyarlama projeleri kurumsal kimliği tasarlayan tasarımcı tarafından yapılmalıdır. Kiralanan her yeni mekanın fotoğrafları ve ölçüleri alınarak rölevesi çıkartılmalı ve kurumsal kimliğe uygun uyarlama tasarımı yapılmalıdır.